bezlepková dieta

Bezlepková dieta je způsob stravování závisející na zcela jednoduché podmínce – naprosté eliminaci potravin obsahujících lepek, ze své stravy. Lepek, neboli gluten, je bílkovinná látka, která se vyskytuje přirozeně v obilných a moučných produktech. Ačkoliv je hojně užívaný a téměř všudypřítomný, jedná se o látku, která může výrazně ovlivňovat organismus zpomalováním spalování tělesných zásob. V praktickém hledisku to znamená, že člověk v průběhu dne nedosáhne ani psychické, ani fyzické výkonnosti na svém běžném maximu.

Bezlepková dieta a hubnutí

Bezlepková dieta je hojně užívaná mezi sportovci a lidmi, kteří jsou vystaveni některému z fyzických či psychickým nátlaků. Mimoto je tato dieta také užívána při léčení některých zažívacích chorob a pro ulehčení práce organismu pro celkových chorobách. Bezlepkovou dietu značnou měrou také proslavil srbský tenisový talent Novak Djokovic, který od roku 2013 předvádí výkony nad svým dosavadním průměrem. Ve své autobiografii „Djoker“ tak dává velkou zásluhu na svých výkonech právě zaběhnutí bezlepkové diety.

Pro hubnutí nemusíte držet přísně bezlepkovou dietu, ale stačí vyvarovat se pečivu a knedlíkům, které lepek obsahují v hojné míře, stejně tak párky či některé uzeniny.

Bezlepková dieta - celiakie

Někdo se lepku vyhýbá aby zhubl, jiný jej prostě netoleruje. Celiakie, neboli glutená enteropatie je chronické postižení sliznice tenkého střeva porjevujíc se zejména průjmy, malabsrobce, ztráta na váze, neprospívání, zpomalení růstu, nechutenství, únava a nepříjemné kožní projevy. Vynecháním lepku z potravy tyto příznaky mizí. Tento chronický zánět dokonce může přispět ke vzniku lymfomu nebo cukrovky.

Bezlepková dieta = být milionář? Už dávno ne!

Podíváme-li se roky zpět, tak se dá upřímně říct, že mnozí průměrní lidé si tuto dietu nemohou dovolit. Rozhodně trend této diety nejen v těchto letech výrazně stoupá a v dnešní době nemusíme ani navštěvovat specializované obchodní řetězce, abychom mohli procházet sortiment s nálepkou „bez lepku“.

Sortiment bezlepkových potravin

Mimo hotových bezlepkových potravin dnes lze bezlepkově i pohodově vařit. Dnes existuje celá řada tištěných i virtuálních publikací, nabízející lidem právě bezlepkové řešení stravy. Možná nejčastějším omylem, kterého se lidé dopouštějí, je skutečnost, že lepek vyhledávají pouze v potravinách. Lepek je mimo potravin také nedílnou součástí mnohých nápojů, nápojových koncentrátů a dalších podobných látek.

Ze sortimentu bezlepkových potravin dnes lze široce vybírat. Existují specializované portály i firmy, které dodávají sérii polotovarů, či bio výrobků neobsahujících lepek. Ve většině případů však i nyní převládají bezlepkové výrobky pekařské a jim podobné. Dále se můžeme velice často setkat s bezlepkovými uzeninami, dětskými přípravky a obdobným sortimentem.

Bezlepková dieta - dovolené potraviny

  • BRAMBORY
  • RÝŽE
  • KUKUŘICE
  • SÓJA
  • POHANKA
  • PROSO
  • AMARANT
  • LUŠTĚNINY
  • OŘECHY
  • MASO
  • VEJCE
  • OVOCE A ZELENINY 

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele rybička
rybička odpvěděl/a: #2
Zajímalo by mě, jestli stačí vynechat pečivo z bílé mouky a všechny pšeničné výrobky. Pšenice je tak přešlechtěná, aby obsahovala maximální množství lepku schválně, a pak to lidem dělá problémy. A to by měla být základní potravina- hrozné.
Avatar uživatele didi
didi odpvěděl/a: #3
Pokuď netrpíte celiakií, stačí lepek omezit, ale snažit se ho vynechat je prostě modní trend tlustých lidí
Avatar uživatele kiki
kiki odpvěděl/a: #4
Bezlepková dieta je blbost, snížit pojídání bílého pečiva je super, s tím se dá zhubnout, ale proč vynechávat jedu ze základních součástí potravy? teda kromě lidí co mají celiakii? Zbytečný boom dietologů, co na tom vydělávají
Avatar uživatele bibi
bibi odpvěděl/a: #5
Jsem zásadně proti vynechání veškérého lepku, ale snížit jej určitě ano...sice se to jmenuje honosně "Bezlepková "dieta", ale ve skutečnosti to znamená přestat jíst knedlíky, rohlíky, housky, koblihy atd..